Türkiye Pickleball Malatya’da Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali’ne Katıldı

Türkiye Pickleball, Malatya’nın Arapgir ilçesinde düzenlenen “Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali”nde yer aldı. Yaşlılıkta sağlıklı yaşam ve sosyal gelişimi desteklemek amacıyla düzenlenen festivalde, katılımcılarla birlikte Pickleball oynandı. Pickleball, festival katılımcıları tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Hem fiziksel hem de sosyal açıdan olumlu etkiler sağlayan spor, yaşlı katılımcılara yeniden spor yapma keyfini yaşattı.

Türkiye Pickleball Yönetim Kurulu Başkanı Serap Yücesir, yaşlılık döneminde kas erimesi ve sosyal yaşamdan uzaklaşma gibi sorunlarla mücadelede pickleball sporunun önemine dikkat çekti. Yücesir, özellikle durağan yaşamın getirdiği psikolojik sorunlarla başa çıkmada ve kas kaybını önlemede pickleball’un faydalarını vurgulayarak, “Pickleball, yaşlılarımızın hem fiziksel sağlığını korumasına hem de sosyal hayata katılımını artırmasına yardımcı oluyor,” dedi. Bu sporun, yaşlı bireyler için hem bedensel hem de zihinsel olarak olumlu etkileri olduğunu belirtti.

Türkiye Pickleball adına festivale katılan Serap Yücesir, Davut Güngör ve Oktay Dal, her katılımcı ile birebir Pickleball oynayıp sohbet etti. Türkiye Pickleball temsilcisi Davut Güngör, yaşlı bireylerin Pickleball oynarken fiziksel yeterliliklerini zorlamadan sosyal etkileşim ve rekabetin tadını çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Pickleball’un Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara iyi gelmesi sebebiyle yaşlılar için ideal bir spor olduğunu vurguladı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde düzenlenen festival, Oxford Nüfus Yaşlanması Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hafiz Khan’ın konuşmasıyla başladı. Khan, “Doğru yönetim modelleri geliştirilirse kaliteli yaşlanmak mümkündür” sözleriyle sağlıklı yaşlanmanın önemini vurguladı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenlenen festival, Türkiye, İngiltere, Tunus ve Arjantin’den birçok bilim insanını ve katılımcıları bir araya getirdi. Üç gün süren festival boyunca yaşlı katılımcılar, sanat, spor ve kültür etkinliklerine katılarak keyifli anlar yaşadı. Türkiye Pickleball olarak, yaşlı bireylerin fiziksel aktivitelere katılma konusunda motivasyonlarının artırılmasına yönelik katkıda bulunmanın gururunu yaşadık.

Festival, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Arapgir Kaymakamlığı, Arapgir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği ve Türkiye’de bir ilk olan bu etkinlik, Pickleball’un her yaşa hitap eden çok yönlü bir spor olduğunu bir kez daha gösterdi.
Genel Koordinatörlüğünü ve yürütücülüğünü Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hürrem Rabia Özdurak Sıngın’ın yaptığı Uluslararası Yaşlılıkta Sağlık ve Esenlik Festivali’nde, nüfusun yaşlanması konusunda bir sunum yapan Oxford Nüfus Yaşlanması Enstitüsü’nden Prof. Dr. Hafiz Khan, dünya genelinde nüfusun yaşlanma eğilimi içinde olduğunu belirterek bu durumun kırsal kesimlerde kendini daha fazla hissettirdiğini vurguladı. Devletlerin sosyal hizmetler konusunda kırsal kesimlere her zamankinden daha fazla hizmet götürmesi gerektiğini dile getiren Khan, “Çünkü nüfus yaşlanıyor ve kırsal kesimlerdeki yaşlılar yalnızlaşıyor” diye konuştu.

Kategoriler

Son Makaleler